Onze boerderij

de melkveehouderij
Contact

Ons melkveebedrijf

Het melkveebedrijf is opgericht door de opa van Johan in 1960, voortgezet door Hessel en Herma Hessels, en inmiddels de derde generatie in de maatschap.

De melkveehouderij bestaat uit 120 melkkoeien en 80 jongvee dieren. Het bedrijf wordt steeds innovatiever en duurzamer.  Zonder gezonde dieren, geen melk.

Op onze boerderij groeit het kalfje van eigen fokkerij op tot melkkoe, waarbij rantsoen en dierenwelzijn hoog in het vaandel staan.
Voor een goede start van onze kalfjes, worden ze eerst individueel verzorgd en in de gaten gehouden, waarna ze naar de sociale groepshokken verhuizen met alle ruimte om te huppelen in het stro en hebben ze vrije melkvoorziening door de kalver-drinkautomaat.
De koeien worden gemolken door 2 melkrobotten uit de nieuwste generatie van DeLaval.
In de weideseizoenen worden de koeien gestimuleerd in het weiland te grazen, afgewisseld met melkbeurten.
In het grasseizoen haalt de boer dagelijks vers gras van het land met een Zero Grazer. Dit wordt klaargezet in de voerkeuken samen met extra’s, zoals mineralen, ruw- en krachtvoer om een optimaal rantsoen te creëren. De keuze om vers gras ook op stal bij te voeren is omdat de koe betere opnamen van eiwitten heeft dan geconserveerd gras. Het rantsoen wordt uitgereden door de voerrobot van Lely, welke de hele dag zorgt voor een verse maaltijd, aangepast aan het seizoen en de behoeftes. De mestrobot, de koematrassen, de massageborstels en de grote ventilator zorgen voor een optimaal verblijf van de melkkoeien in de stal.

We werken met warmteterugwinning met het Eco200 systeem, waardoor de warmte die vrijkomt uit het koelen van de melk, wordt besteed aan het verwarmen van water binnen het bedrijf of het woonhuis. Daarnaast hebben we 648 zonnepanelen op het dak, waarmee we ons bedrijf en andere huishoudens voorzien van energie uit zonkracht.

Voor een natuurlijke bemesting en bodemverbeteraar van het land, investeren we tijd in het creëren van Bokashi, welke ieder voorjaar wordt uitgereden over het land.

De verzorging van onze koeien, doen wij gezamenlijk met onze deelnemers die wonen en/of werken op de Zorgboerderij of Woonzorg.